Löysinpä juuri erään kansion välistä kymmenisen vuotta vanhan julkaisemattoman tekstin, jolle päätin antaa paikan tässä plokissa, kun muuten en ole vielä tänä vuonna ryhdistäytynyt kirjoittamaan. Olkaa niin hyvät:

METSÄLAITOS ENNUSTAA

Puuston määrä on maassamme lähdössä voimakkaaseen kasvuun. Tämän paljastaa Metsälaitoksen viimeisin, puuston viimeaikaiseen kasvuvauhtiin, odotettavissa olevaan ilmastokehitykseen sekä Euroopan Unionin puupoliittisiin tavoitteisiin pohjautuva raportti. Kokonaispuuston määrä tulee vuoteen 2020 mennessä kasvamaan 63,5 miljardiin kuutioon, mikä merkitsee 2.6 prosentin vuotuista kasvua.

Puuston määrän kasvuun on varauduttava käynnistämällä uudet metsähankkeet mahdollisimman nopeasti, toteaa puuministeri Martti Metsäaho. Myös olemassaolevan metsästön ylläpito ja perusparannus on tärkeää, mutta uuden metsäkapasiteetin käyttöönotto on tässä tilanteessa keskeisintä. Ilman uusia hankkeita meillä on käsissämme metsäpula 20 vuoden päästä. Uhkana on metsien ruuhkautuminen puuston tihentyessä ja näin ollen myös metsäturvallisuuden heikkeneminen, jatkaa Metsäaho.

Uusista metsähankkeista keskeisin on Eurooppa 18 -metsä Turun ja Pietarin välille, joka virkamiestemme uutteran työn ansiosta on saatu mukaan EU:n puusto-ohjelmaan, jonka tarkoituksena on luoda toimiva ekologisten käytävien verkosto Euroopan tärkeimpien lajistoalueiden välille. "Uusi metsävyö toisi runsaasti ulkomaista lajistoa maahamme. Myös istutustöiden työllistävä vaikutus on huomattava", muistuttaa Metsäaho. Rakennussuojelupiireissä E18-hanke on kismittänyt erityisesti siihen kuuluvan Helsingin kantakaupungin metsittämisen osalta - paikkaa kun pidetään "yhtenä maamme huomattavimmista kaupunkialueista". Metsäaho pitää vastustajien perusteita kuitenkin riittämättöminä.