Eilinen oli hyvien uutisten päivä. Semmoisten maailman mitassa aika pienten uutisten, jotka eivät kaikille ole edes positiivisia, mutta minun elämääni ne varmasti vaikuttavat kaikki oikein mukavasti. Ensin luin, että Eesti Raudtee on kääntänyt täysin takkinsa ja aikoo jatkossa suosia henkilöliikennettä tavaraliikenteen (lue: öljykuljetusten) sijaan. Rataa Tallinnasta Tarton kautta Valgaan aiotaan parantaa niin paljon, että muutaman vuoden sisällä junalla pääsisi Valgaan asti kolmessa tunnissa. Ja mikä vielä parempaa, Riian-yhteys halutaan mahdollistaa uudestaan:) Tiellä on kyllä vielä monta mutkaa, koska Eesti Raudteellä ei ole ainuttakaan omaa matkustajajunaa, ne kuuluvat yksityisille yhtiöille, kuten Edelaraudteelle, joka ajaa Tallinnan ja Tarton väliä vanhoilla junilla. Vanhat junanvaunuthan ovat usein paljon mukavampia kuin uudet, mutta Edelaraudteen istuimet ovat sottaisia ja istuminen hankalaa. Maanantaina tulomatkallani Tarttoon sain vielä kärsiä väkevästä öljynkatkusta, joka lähti vasta kun avasin ikkunoita vaunun molemmissa päissä. Viron rautateitä ei ole Tallinnan lähiliikennealueen ulkopuolella edes sähköistetty, joten Tarttoon ajetaan vanhoilla amerikkalaisilla diisselvetureilla.

Toinen mukava uutinen oli Viron alkoholiveron korotus, tai oikeammin kaksi: kerran vuodenvaihteessa ja toisen kerran ensi kesänä. Olutpullon hinta noussee kymmenestä kruunusta kolmeentoista. Kun vielä samana iltana sain lukea Hesarin verkkolehdestä, että Suomessa oluen hinta ehkä laskee nykyisestä eurosta 50-80 senttiin, niin pikainen vertailu näyttää, että suomalainen olutpullo on pian virolaista halvempi! Pitää tietysti ottaa huomioon, että virolaisessa pullossa on olutta puolet enemmän kuin suomalaisessa eli täydet puoli litraa. Sitä paitsi tänään Hesari kirjoittaa, että suomalainen olutteollisuus ei usko hinnanlaskuihin. Joka tapauksessa suunta on selvästi kohti alkoholin hintaeron tasaantumista yli Suomenlahden, mikä varmasti merkitsisi pienempiä ruuhkia ja mukavampaa seuraa laivamatkoilla.

Parasta koko päivänä oli kuitenkin illan uutispommi: Viro meinaa liittyä Schengenin sopimukseen jo joulukuussa! Tätä on todella odotettu. Loppu passintarkastuksille! Vihaan kaikkea turhaa byrokratiaa ja jonottamista, ja mikäpä olisi turhempaa kuin seisoa jonossa moninkertaiseksi tutuksi kuluneessa käytävässä vain näyttääkseen paperinsa viranomaiselle, joka ei niistä ole hiukkaakaan kiinnostunut. Ja vielä joka laivamatkan molemmissa päissä. En mitenkään tajua, miksi Suomen ja Viron välillä täytyy edelleen olla kaksinkertainen passintarkastus, kun kaikilla muilla EU:n sisäisillä rajoilla riittää yksi. Passijonojen ansiosta on joka laivamatkalla pitänyt joko seisoa tuupittavana satojen metrien mittaisessa tätien ja setien promillejonossa, tai vaihtoehtoisesti taktikoida jättäytymällä laivalle pahimman ruuhkan purkautumisen ajaksi. Schengeniin aikoo muuten myös Latvia, mikä merkitsisi Riiankin matka-aikojen reilua lyhenemistä ja koko Valgan kaupungin heräämistä uudelleen eloon pitkien piikkilankavuosien jälkeen.

Seuraavaksi toivoisin uutista, että osa Tartto-Tallinna -busseista ryhtyy ajamaan satamaan asti. Sitä varmasti kannattaisivat ainakin kaikki Tarton suomalaisopiskelijat. Ehkä asiaa pitäisi ryhtyä itse ajamaan.

Tartossa menee muutenkin mukavasti. Tämä on jo toinen remonttievakkoviikkoni: ensimmäisen vietin vanhempien luona Friisilässä. Sunnuntaista torstaihin, sillä perjantaisin remppamiehet antavat talon levätä.