Keski-Euroopassa on joskus aika vaihtelevat ilmat. Toissa perjantaina, kun lähdin Zagrebista junalla Budapestiin päin, oli lämpöä 26 astetta, ja harmittelin, ettei tullut sortseja mukaan. Viikkoa myöhemmin samassa paikassa katselin saman junan ikkunasta lumisadetta.

 

Budapestiin minua houkuttelee paitsi hyvien ystävien seura, myös kirjastot, joissa kokoan materiaalia tutkimustani eli joskus mahdollisesti muodostuvaa väitöskirjaa varten. Vanhastaan tuttu on tärkeimmän yliopiston ELTE:n suomalais-ugrilaisen laitoksen kirjasto, mutta se ei viime viikolla ollut luentovapaan viikon takia auki. Niinpä lähdin arvovaltaisen Unkarin tiedeakatemian kirjastoon.

Kaikille kiinnostuneille tiedoksi, miten kirjastoa pääsee käyttämään. Vahtimestarille piti ilmoittautua ja jättää ulkovaatteet ja laukut naulaan. Tietokone, latauslaite, puhelin ja kamera piti kantaa sylissä yläkertaan, jossa saimme tietää – Sonjan seurassa olin siellä – että vuosikortista pitää maksaa 1300 forinttia. Maksu pitää suorittaa alla vahtimestarille, jolta sain käsin kirjoitetun kuitin taas tuotavaksi yläkertaan. Sitten yläkerran virkailija kirjoitti meidän nimet kirjaan ja lukijakorttiin. Pankaa merkille, että missään vaiheessa ei mitään kirjoitettu koneelle, joten en tiedä onko kirjastolla mitään tietokantaa käyttäjistä sähköisessä muodossa.

 

Kun meillä oli kortit, ne piti yhdessä vaatenaulakon narikkapalikan kanssa jättää yläkerrassa sisääntuloa vastapäätä istuvalle virkailijalle ja kertoa, tahdommeko istua kirja- vai lehtipuolelle. Puolet eivät ole mitenkään hermeettisesti eristetyt toisistansa, mutta jos hakee kirjoja, on paljon mukavampi päästä kirjatilaustiskin lähelle istumaan. Virkailija antoi istumapaikan numeron ruskealla pahvisella lapulla, joka piti jättää kirjatilaustiskille kymmenen metrin päähän, ja sitä vastaan sai punaisen numeropahvin.

 

Kirjatilaustiskin takana on kortisto, josta pitää etsiä tarvitsemansa kirjan arkistonumero ja kirjoittaa se sekä oma nimensä ja päivämäärä tilauslomakkeelle. Vuotta 1986 uudemmat kirjat ovat atk-tietokannassa, mutta kun itse tutkin tutkimushistoriaa, ja etsin tällä hetkellä pääosin 1940- ja 50-luvuilla julkaistua kirjallisuutta, ei tietokantaan ollut asiaa. Tilauslomakkeet jätetään kirjatilaustiskille, ja tilatut kirjat ilmestyvät sinne kun valotaululle syttyy oman istumapaikan numero. Osa kirjoista tuodaan 20 minuutin odotusajalla, toisia pitää vartoa seuraavaan päivään.

Akatemian kirjasto on juhlallisen tunnelmallinen, korkeat laet ja sisustus tummaa puuta, pöydät vanhanaikaisen möhkälemäisellä tavalla epämukavat. Omalta alaltani on teoksia todella hyvin saatavilla ja kirjastonhoitajatkin ovat tähänastisen kokemuksen perusteella ystävällisiä ja avuliaita. Aukioloajat ovat loistavat, arki-iltaisin yhdeksään saakka, mutta kirjatilaukset pitää jättää ennen kello neljää, ja tilauslomakkeitten kirjoittamiseen menee joskus enemmän aikaa kuin itse tietojen etsimiseen ja kirjaamiseen teoksista. Kirjastosta poistumiseenkin pitää varata hyvin aikaa, koska alkuproseduurit pitää toistaa nyt käänteisessä järjestyksessä.