Onneksi vaalikoneita ei tarvitse äänestää eduskuntaan. Ne ovat toinen toistansa kelvottomampia. Tai sitten minulla on hyvin oudot mielipiteet asioista. Tai ehkä poliitikoilla oikeasti ei ole nykyään mitään olennaisia mielipide-eroja.

Ensin kokeilen Hesarin vaalikonetta http://www.vaalikone.fi/. Vastaan vain oikeasti tärkeinä pitämiini kysymyksiin, kuten ilmastopolitiikkaa ja eräitä tulonsiirtoja koskeviin. Ja vastustan tietysti Turkin EU-jäsenyyttä. Kysymykset, joihin en vastaa, merkitsen vähemmän tärkeiksi, erityisen tärkeäksi taas asetan fossiilisten polttoaineitten käytön vähentämisen. Tulos: ehdoton ykkönen on Seppo Lampela alias Steen I, kommariräppäri. Seuraavana Stp:n Sipilä, sitten kokoomuksen Luukkainen ja seuraavat kolme ovat taas kommunisteja. Huonoiten minulle sopiviksi HS määrittää Perussuomalaisten Arto Välikankaan ja sitten kaksi liberaalia.

Sitten http://www.nuortenvaalikone.fi/. Jollen ole nuori niin ainakin nuorenmielinen. Sivuutan vain ensimmäiset puoli tusinaa kysymystä, jotka koskevat vain nuorten asioita. Loppuihin vastaan samalla logiikalla, ja taas merkitsen hyvin tärkeäksi kysymykseksi ainoastaan fossiilienergianlähteistä luopumisen. Ja katso: nyt ykkönen onkin Antero Manninen, Suomen Kansan Sinivalkoiset, yli 90% osumalla! Seuraavana Perussuomalaisten Sysimetsä (no ei nyt sentään se Välikangas!). Seuraa kokkareita, kristillisiä ja liberaaleja. Ja vähiten minun linjoillani on nyt vihreitten Frank Johansson, jonka seurana pitää perää itse Ilkka Taipale. Hmmmm!

MTV:n vaalikone http://kone6.zef.fi/ on vaikeampi kuin muut, koska vastaus pitää graafisesti sijoittaa nelikentälle kyllä ei tärkeä – ei tärkeä. Kone vaikuttaa siksi jotenkin \"älykkäämmältä\" kuin muut, mutta tulos on yhtä tyhmän kanssa, koska kysymykselle annettu tärkeysaste tuntuu merkitsevän koneelle yhtä paljon kuin kanta kysymykseen! Oikeasti fiksu vaalikonehan laskisi äänestäjän tuloksen painottamalla selkeästi äänestäjän tärkeinä pitämiä kysymyksiä, joitten kohdalla ehdokas saisi täydet pisteet, jos sekä olisi asiasta samaa mieltä äänestäjän kanssa että pitäisi sitä tärkeänä. Äänestäjän vähäarvoisina pitämille kysymyksille kone ei laskisi juuri mitään painoa, ja niitten kohdalla olisi samantekevää, kuinka tärkeinä ehdokas niitä pitää. Sekä äänestäjän että ehdokkaan kullekin kysymykselle asettama painoarvo laskettaisiin kaavalla kysymyksen x tärkeys / kaikkien kysymysten tärkeyden keskiarvo. Näin ehdokas ei pääsisi keinottelemaan pitämällä kaikkia kysymyksiä kyselyssä \"tärkeinä\".

Ketä minun sitten pitäisi kolmostelevision mielestä äänestää? Liberaaleja! Ykkösenä on Mikko Rauhala, tosin onnettomalla alle 75% osumalla. Seuraa keskustalaisia ja demareita. Viimeisenä on Keskustan Holopainen. Puolueista \"paras\" on IKL 70,6% osumalla, \"huonoin\" Vasemmistoliitto 66,2% osumalla. Kyllä: kaikki 16 puoluetta ja vielä valitsijayhdistyksetkin mahtuvat tuohon runsaan neljän prosenttiyksikön marginaaliin...

Entäpä Yleisradio? http://www.yle.fi/vaalit/2007/vaalikone/ kysyy 30 kysymystä, joitten joukossa on vihdoin myös yksi perustuloa koskeva, mistä pisteet Ylelle! Vaan kuka on ehdokkaani? Ei oikeastaan kukaan, sillä parhaat pääsevät vain 74 prosentin osumiin: yksi ruotsalaiskansallinen, yksi liberaali ja yksi kristillisdemari. Epäsopivin, Perussuomalaisten Salo, pääsee hänkin puoleen tuosta tasosta, 37 prosenttiin.

Jos luotatte johonkin ehdokkaaseen, niin siitä vaan, mutta älkää nyt ainakaan vaalikoneeseen luottako!!!