Piti kirjoitella tänne kaikenlaista. Niin kuin pientä matkaopasta Kroatian-kävijöille. Olisin siihen liittänyt kuvia pikku Slavonian-reissultani kuun alussa sekä Évan kanssa Korčulan saarella viettämistäni kauniista päivistä runsas viikko sitten. Meidän siltä matkalta palattuamme Zagrebiin tuli niin kuuma, etten jaksanut tehdä muuta kuin välttämättömät työasiat. Évalle nousi kuume, kun ulkolämpö nousi 35 asteeseen (olemattomassa) varjossa. Sitten me lähdettiin Balatonille. Ajattelin, että kirjoittelen siellä, mutta en ehtinytkään. Meidän uidessa tulivat varkaat ja veivät meiltä kannettavat. Ei rannalta vaan talosta, lukkojen takaa.

Onneksi tärkeimmät asiat olivat puikolla, tutkimustyö tietenkin ennen kaikkea. Mutta meidän koko kevään yhteiset kuvat jäivät rosvojen saaliiksi. Jos ne nyt saavat sen epelin edes käyntiin, hän kun oli viime aikoina ollut hyvin oikullinen. Meidän kuvat! Olen varma, että joku päivä niistä tulee Ne Parhaat Kuvat Joita Ei Enää Ole.

Kirjoitan nyt sitten yliopiston koneella työhuoneestani, joka on tästä päivästä paitsi minun ja indologian lehtorin, myös turkologian professorin työhuone. Ja kaikenlaisia tenttejä näkyvät täällä pitävän, kun ajattelevat että minun ei pitäisi täällä enää olla. Ihan totta, ei pitäisikään, koska sain työasiat jo tehtyä. Tätä tahtoisin kirjoittaa kotona, eikä välttämättä nyt, kun kaipaisin syömään, vaan joskus yöllä. Sataa, enkä halua ulos kastumaan. Tietokone mokoma hallitsee elämääni nyt kun ei minulla ole konetta, jonka elämää itse hallitsisin.

Sunnuntaina saapuu kyytini pohjoiseen, kotiin. Helsingistä tulevat Lotta ja Henkka, Tartosta Indrek jonkun kaverinsa kanssa. Mennään ensin rannikolle Višnjan taloon, sitten takaisin Zagrebiin ja Budapestiin tavaroita hakemaan, ja sitten lähdetään. Tarttoon meidän pitäisi ehtiä 11.7. Zagrebissa edessä on vielä asunnon tyhjennys, Budapestissä Évan vanhempien hääpäivä, Tartossa asunnon osto ja vähän toisen remonttia, Helsingissä kolmannen vuokraus. Tänään tulevaisuus jo kirkastui, kun yksi mahdollinen Helsingin-koti löytyi verkosta ja sainpa tietää joitakin perusasioita elokuussa alkavasta työstänikin. Nyt järjestettäviä asioita on niin paljon, että luetteleminenkin veisi koko illan, mutta helpottaa, kun elämä neljässä paikassa yhtä aikaa näyttää vaihtuvan elämäksi vain kahdessa paikassa.

Ja plokia aion kirjoittaa enemmän.